Deset godina u EU s europskim filmom

Tijekom čitavog srpnja 2023., prigodom obilježavanja jubilarne, desete obljetnice članstva Hrvatske u Europskoj uniji, održat će se dvanaest uzastopni program europskih filmova u Hrvatskoj – Festival europskog filma, koji će se ove godine održati na četiri lokacije: Ljetnoj pozornici Tuškanac, Kinu Metropolis MSU te KC Dubrava i NS Sesvete. Na festivalu (koji za razliku od Revije donosi premijerne filmove) održat će se 11 hrvatskih premijera i 2 zagrebačke, te će revijalno biti prikazani i najbolji hrvatski filmovi protekle filmske sezone u novom programu Panorama hrvatskog filma.

Program Panorama hrvatskog filma održava se od 1. srpnja u Kinu Metropolis MSU, KC Dubrava i NS Sesvete. Od 12. do 18. srpnja 2023. održava se tjedan svakodnevnih projekcija na Ljetnoj pozornici Tuškanac s početkom u 21:30 sati, gdje će biti prikazano šest premijernih europskih filmova. Od 19. do 22. te od 25. do 29. srpnja u Kinu Metropolis prikazat će se sedam zagrebačkih kino-premijera europskih filmova, te reprize sedam filmova s Ljetne pozornice Tuškanac.

Raspored Festivala europskog filma moguće je pratiti na web-stranicama www.festivaleuropskogfilma.eu, www.reuf.eu te na facebook stranici www.facebook.com/festivaleuropskogfilma.

Za projekcije na Ljetnoj pozornici Tuškanac besplatne karte preuzimaju se na dan projekcije na blagajni Ljetne pozornice Tuškanac od 20 sati. Ulaz na sve projekcije u Kinu Metropolis te KC Dubrava i NS Sesvete je slobodan, no broj sjedala je ograničen pa pozivamo gledatelje da zauzmu svoja mjesta na vrijeme. U slučaju kiše projekcije na Ljetnoj pozornici Tuškanac neće se održati, o čemu će obavijesti biti objavljene na facebook stranici festivala, no Kino Metropolis reprizirat će sav program od 19. do 29. srpnja.

Program Festivala europskog filma odvija se zahvaljujući potpori Ministarstva vanjskih i europskih poslova, HAVC-a i EUNIC-a, u produkciji Umjetničke organizacije Metropolis. Pokretač Festivala europskog filma je Zlatko Vidačković, Producent Festivala je Željko Anzulović. Festival europskog filma nasljednik je Dana europskog filma, održanih 2012. i 2013. u Kinu Metropolis MSU te Revije europskog filma, održavane od 2014. do 2022. na Ljetnoj pozornici Tuškanac i Kinu Metropolis MSU.

#HR10EU